Tenzijski glavobol

tenzijski glavobolKaj je tenzijski glavobol? Zakaj se glavobol sploh pojavi? Kaj lahko sami naredimo, da ga odpravimo? Ali ga lahko sploh preprečimo? To so pogosta vprašanja, ki si jih zastavljamo, ko se soočamo z glavobolom. Občutek, kadar nas boli glava, je vse prej kot prijeten. Na žalost pa je glavobol pogosta težava sodobnega človeka.

Kadar vsakodnevno govorimo o glavobolu, največkrat mislimo na najbolj pogost tip glavobola, tenzijski oz. stresni glavobol. Skoraj 50 % odraslih se je v preteklem letu soočilo z glavobolom. Za večino teh posameznikov je bil glavobol blag, kratkotrajen in je najpogosteje spadal ravno v kategorijo tenzijskega glavobola.

Tenzijski glavobol pa ni značilen samo za odrasle. Prav tako se z njim soočajo tudi otroci in najstniki. Do petnajstega leta starosti je že 15 % otrok doživelo tenzijski glavobol. Prav tako imajo ženske dvakrat bolj pogosto tenzijske glavobole v primerjavi z moškimi.

 

Kaj povzroča tenzijske glavobole?

Točnega vzroka za nastanek tenzijskega glavobola ne moremo natančno opredeliti, čeprav poznamo nekaj faktorjev, ki igrajo pomembno vlogo pri genezi le-tega. Glavobol je namreč lahko posledica pomanjkanja spanja, spuščanje obrokov hrane in preveč stresa, kar vodi v "stresne glavobole". Lahko pa je tenzijski glavobol posledica drugih bolezni ali naprezanja oči. Mišična napetost, slaba drža in previsok napor ali anksioznost lahko tudi znatno prispevajo k nastanku le-tega.

Pri otrocih je glavobol lahko posledica sprememb doma ali v šoli.

 

Kakšni so simptomi tenzijskega glavobola?

glavoboli-simptomiBolečina, značilna za tenzijski glavobol, se začne v zadnjem predelu glave ali nad obrvmi in nato navadno zajame celo glavo. Nekateri ljudje občutijo bolečino kot trak okoli glave, ki jih zateguje, medtem ko drugi poročajo o bolečini kot mišični napetosti v vratu in ramenih. Bolečina je pogosto opisana kot konstantna in v obliki pritiska. Večina ljudi lahko kljub bolečinam opravlja dnevne aktivnosti. Tenzijskega glavobola ne spremljata slabost in bruhanje, prav tako ni zaznati simptoma bliskanja luči, slepih točk ali otrplosti oz. šibkosti v rokah in nogah.

Ti simptomi lahko pomagajo razlikovati tenzijski glavobol od drugih vrst glavobolov. V nekaterih primerih posamezniki poročajo o rahli občutljivosti na zvok ali svetlobo. Bolečina tenzijskega glavobola pride postopoma in ne onesposobi posameznika, tudi pri največji stopnji bolečine ne.

Tenzijski glavobol navadno traja kratek čas. od nekaj minut do nekaj ur, v redkih primerih tudi do več dni. Tenzijski glavobol se navadno redko pojavlja, zgodi se pa tudi, da je njegov interval ponavljanja pogostejši, npr. do 15 dni ali celo še večkrat v mescu. V tem primeru govorimo o kroničnem tenzijskem glavobolu. Stopnja bolečine kroničnega tenzijskega glavobola se spreminja, lahko narašča in usiha.

 

Kako se postavi diagnoza za tenzijski glavobol?

Tenzijski glavobol se diagnosticira na podlagi posameznikovih preteklih glavobolov in telesnega pregleda. Glede na to, da je posameznik s tenzijskim glavobolom zdrav, je navadno potrebno narediti CT (računalniška tomografija) ali MRI (magnetna resonanca). Lahko se opravi tudi krvna slika, da se izloči katere druge vzroke za glavobol.

 

Kakšno je zdravljenje tenzijskega glavobola?

Veliko je ljudi, ki si pri zdravljenju pomagajo sami, in sicer z zdravili, kot sta Lekadol (paracetamol) in ibuprofen ali tudi s kombinacijo aspirina in kofeina. Med tem ko so ta zdravila učinkovita in varna za večino ljudi, pa lahko njihova prekomerna uporaba povzroči pogostejše in močnejše glavobole. To se lahko zgodi, če se jih uporabljajo večkrat tedensko več tednov zapored. Če se glavoboli pojavljajo med nosečnostjo, mora pacientka k osebnemu zdravniku, da se dogovorita o varnem jemanju zdravil. Zdravil, ki vsebujejo aspirin, se ne sme dajati otrokom, saj lahko povzročijo Reyev sindrom. Prepogosta uporaba paracetamola pa lahko povzroči toksičnost jeter.

Tehnike za zmanjševanje stresa pomagajo pri pogostosti in jakosti glavobolov. Te tehnike vključujejo redno telesno aktivnost in/ali tehnike sproščanje (npr. avtogeni trening, meditacija). Drugi načini vključujejo masažo, akupunkturo, vročino, led ipd. Klik na spletni tečaj AT in informacije preko instagrama:)

Če obstaja sum za kronični tenzijski glavobol, se pogosto uporabljajo zdravila na recept, da se zmanjša pogostost in moč glavobolov. Uporabljajo se antidepresivi in antiepileptiki, zdravnik pa presodi, kateri od teh dveh bi bil najbolj primeren za posameznega pacienta.

 

Ali so za preprečevanje tenzijskega glavobola učinkoviti domači pripravki?

glavoboli-zdravilaVčasih glavobol sproži blaga dehidracija ali pomanjkanje hrane. V tem primeru nam lahko pomaga že, če spijemo nekaj kozarcev vode ali nekaj pojemo. Nekateri poročajo o izboljšanju glavobolov z dodatki omega 3 maščobnih kislin. Lahko pomaga tudi vdihovanje dišav poprove mete ali sivke. Masaža glave je tudi preprost način, ki pripomore k izboljšanju.

Ali tenzijski glavobol lahko preprečimo?

Pogosto je najboljša obramba napad in tako je lahko tudi pri tenzijskem glavobolu. Pomembno je prepoznati vzroke za glavobol, da se jim lahko v bodoče izognemo. Nekateri začnejo z redno telesno aktivnostjo in izvajanjem sprostitvenih tehnik, kot so avtogeni trening in druge vrste meditacij.

Če so glavoboli pogosti ali se je spremenila resnost ali frekvenca in je glavobol druge oblike kot običajni glavobol, mora posameznik obiskati zdravnika.

Več o tenzijskem glavobolu.

Tenzijski glavobol (v angleščini).