Menopavza

Glede na rezultate raziskave, ki sta jo izvedli Univerza v Linköpingu in univerzitetna bolnišnica Linköping na Švedskem, so se pri ženskah, ki so bile vključene v skupinsko terapijo in so se naučile sproščanja, težave, povezane z menopavzo, zmanjšale za polovico.

Sedem od desetih žensk v menopavzi ima prej ali slej težave z oblivi vročine in potenjem. Pri eni od desetih žensk trajajo te težave pet let ali dlje, pri čemer povzročajo predvsem nelagodje v družbenih situacijah in nespečnost.
Izvor teh težav ni znan. Znano pa je, da zmanjševanje količine ženskega hormona estrogena, ki se pojavi v menopavzi, vpliva na center za uravnavanje telesne toplote v možganih, ki je v hipotalamusu.

Zdravila z estrogenom so dokazano uspešna. Konec devetdesetih let 20. stoletja so švedski zdravniki s hormonskimi tabletami zdravili približno 40 % žensk z zmernimi do resnimi simptomi. Vendar se je uporaba teh tablet drastično zmanjšala, odkar so nova odkritja pokazala, da takšno zdravljenje povečuje tveganje nastanka raka dojke in kardiovaskularnih bolezni. Delež žensk, ki dandanes težave, povezane z menopavzo, zdravijo z estrogenom, se je zmanjšal na 10 %.

To je sprožilo zanimanje za alternativne oblike zdravljenja. Elizabeth Nedstrand, svetovalka na kliniki za ženske, je v okviru svoje doktorske disertacije izvedla raziskavo, v kateri so bile skupini žensk poleg zdravljenja z estrogenom naključno dodeljene tri različne oblike zdravljenja: akupunktura, telovadba in uporabne tehnike sproščanja (applied relaxation) – metoda, ki temelji na kognitivni vedenjski terapiji, ki jo je razvil psiholog Lars-Göran Öst.

Rezultati so bili tako zanimivi, da se je leta 2007 začela večja, naključno izvedena raziskava učinkov uporabnih tehnik sproščanja. 60 sicer popolnoma zdravih žensk, ki so obiskale zdravnika zaradi zmernih do resnih simptomov, ki so se pojavljali vsaj 50-krat na teden, je bilo naključno razvrščenih v dve skupini: ena skupina je imela deset skupinskih terapij, druga pa se sploh ni zdravila. Rezultate raziskave sta Nedstrand in Lotta Lindh-Åstrand objavili v znanstveni reviji Menopause.

Terapijo, katere namen je paciente naučiti, kako poiskati mišične skupine v telesu in telo sprostiti s pomočjo dihalnih vaj, je vodila Elizabeth Nedstrand osebno.

»Udeleženke so se naučile vaj, ki so jih morale vsak dan izvajati doma. Cilj je bil, da se naučijo same uporabljati metodo, da bi lahko same obvladovale simptome.«

Ženske so v obdobju intervencije in še tri mesece po njem v dnevnik zapisovale oblive vročine. Trikrat so morale izpolniti tudi vprašalnik o »kakovosti življenja« in dati vzorec sline za analizo stresnega hormona kortizola.
Rezultati so bili osupljivi. Pri ženskah iz skupine, ki se je zdravila, se je število oblivov vročine s povprečno 9,1 zmanjšalo na 4,4 na dan, pri čemer se je ta učinek ohranil še tri mesece po zadnji skupinski terapiji. Zmanjšalo se je tudi število oblivov vročine v kontrolni skupini, vendar le z 9,7 na 7,8.

Ženske iz skupine, ki se je zdravila, so poročale tudi o boljši kakovosti življenja v smislu spomina in koncentracije, spanca in anksioznosti. V zvezi z izločanjem stresnega hormona pa ni bilo statistično pomembnih sprememb.
»Raziskava je potrdila, da lahko uporabne tehnike sproščanja pomagajo ženskam s težavami, povezanimi z menopavzo. Upam, da se bo lahko ženskam takšno zdravljenje zagotovilo v okviru osnovnega zdravstvenega varstva in zasebnega zdravstva,« je povedala Elizabeth Nedstrand.

Vir: Science Daily