Avtogeni trening v kratkem

Si predstavljate, da bi imeli zdravilo brez stranskih učinkov, ki bi zmanjšalo stres po napornem dnevu, odpravilo težave s spanjem, anksioznost, slabo razpoloženje, izboljšalo samopodobo in samozavest? Bi vzeli zdravilo, ki krepi imunski sistem, zmanjša tenzijske glavobole in vas naredi bolj čustveno zrele? Morda pa bi bili radi le malo bolj sproščeni in manj razdražljivi?

Sprostitvena tehnika avtogeni trening vam lahko na naraven način pomaga ali odpravi omenjene težave. Omogoča globoko sprostitev že v 10. minutah in brez neprijetnih stranskih učinkov. Po vadbi se počutite sproščeni, bolj veseli in optimistični. Ob rednem izvajanju avtogenega treninga lahko odpravite ali izboljšate:

Kako avtogeni trening deluje?

Avtogeni trening v telesu izzove t.i. relaksacijski odziv in tako odpravi posledice stresa, ki se naberejo čez dan. Umirimo se, imunski sistem se okrepi, sprošča se hormon sreče, v telesu pa se zmanjšajo tudi stresni hormoni, kot sta adrenalin in kortizol. Z redno vadbo avtogenega treninga lahko v nekaj tednih pričakujemo pozitivne učinke na težave, ki so povezane s stresom.

 

Zakaj potrebujem avtogeni trening?

Večino stresa si nakopičimo na 8 ali več urnem delavniku. Za mnoge posameznike pa se stresni dogodki nadaljujejo tudi po službi, dokler ne gredo spat. Na tak življenjski tempo smo obsojeni najmanj 5 dni v tednu, 20 dni v mesecu, za dobo 40 let. Pogosto tak način življenja na dolgi rok ne vzdrži. Lahko se pojavijo s stresom povezane zdravstvene težave, ki so lahko od anksioznosti, nespečnosti, depresije, paničnih napadov pa do visokega holesterola, srčnih in možganskih kapi ter še od mnogo drugih zdravstvenih zapletov.

 

Kako se naučim avtogeni trening?

Avtogeni trening je preprosta metoda, vendar jo moramo izvajati na pravilen način. Tisti, ki se jo učijo iz knjig in spleta, lahko vadijo AT neučinkovito. Najbolje je, da se udeležite tečaja pri izkušenem trenerju avtogenega treninga avtogenega treninga. Le-ta bo poznal vašo situacijo, vas motiviral, prilagodil vaje vašim potrebam in vas naučil kako se pravilno izvaja avtogeni trening za maksimalne rezultate.