Avtogeni trening (AT) je v zgodnjih letih 20. stoletja razvil psihiater in nevrolog dr. Johannes Schultz

Na Schultza je močno vplivalo delo Oscarja Vogta, psihiatra in nevrofiziologa, ki je svoje življenje posvetil psihosomatski medicini. V svojih raziskavah je Vogt zapisal, da so se po hipnozi posamezniki počutili dobro, glavoboli, utrujenost in tesnoba so počasi izginjali, poleg tega pa so posamezniki tudi občutili težo in toploto v udih.

Schultz je sistematično iskal odgovor na vprašanje, če bi lahko osebe dosegle isto stanje, tudi če ne bi bile hipnotizirane. Namesto hipnoze, bi si ponavljale, da čutijo težo in toploto v udih. Ugotovil je, da s pomočjo pasivne koncentracije in preprostimi formulami lahko čutijo težo in toploto. Svoje ugotovitve je Schultz leta 1912 objavil kot Autogenic Organ Exercises.

Leta 1932 je izdal prvo edicijo knjig Autogenic Therapy, s katero je detajlno opisal šest standardnih vaj avtogenega treninga, ki še danes predstavljajo jedro AT. V poznih 40. letih 20. stoletja je Schultzov študent postal dr. Wolfgang Luthe, ki je raziskoval psihosomatsko medicino in avtogeni trening. V 50. letih je Luthe emigriral v Montreal (Kanada), kjer je nadaljeval z raziskovanjem avtogenega treninga kot profesor psihofiziologije na univerzi v Montrealu.

Schultz in Luthe sta sodelovala pri pisanju zbirke knjig, v kateri sta predstavila vse vidike avtogenega treninga. Leta 1969, leto pred Schultzovo smrtjo, sta izdala dodatnih 5 knjig, ki sestavljajo bazno delo o avtogenem treningu. Od takrat je bilo več ponatisov in dela so izšla v devetih jezikih. Leta 1978 sta dr. Malcolm Carruthers in psihoterapevtka Vera Diamond, ki sta študirala pri dr. Lutheom v Montrealu, avtogeni trening pripeljala v Veliko Britanijo. Leta 1984 je bil ustanovljen British Autogenic Society (BAS).

Avtogeni trening se sedaj poučuje v nekaj državah po vsem svetu, vendar v večji meri predvsem v Evropi in na Japonskem. V centrih, kot je Schultzov inštitut v Berlinu in Oskar Vogtov inštitut na Kyushu, Univerzi na Japonskem, potekajo temeljne raziskave s področja avtogenega treninga.

Kako deluje avtogeni trening?

Kje se lahko naučim avtogeni trening?

Pri čem avtogeni trening lahko pomaga?

Avtogeni trening je lahko učinkoviti zdravilec številnih težav. Zdravljenje nekaterih je skrbno dokumentiral Luthe. Pri splošnih težavah, kot sta nespečnost ali anksioznost, so rezultati vidni že po nekaj tednih. Tečajniki pogosto prenehajo z jemanjem pomirjeval in uspaval, za katere vemo, da so na dolgi rok škodljiva. Pri težavah, ki jih težje odpravimo in izvirajo iz človeka samega (način čustvovanja in spopadanje s težavami), pa je vsekakor potrebno daljše časovno obdobje za odpravo le-teh, predvsem pa potrpežljivost tečajnika in terapevta.

Problemi, kjer avtogeni trening najbolj pomaga, so migrene, artritis, kolitis, sindrom razdraženega črevesja, tesnoba ipd. Nekateri diabetiki so po redni vadbo AT lahko zmanjšali odmerke inzulina.

Vsi, ki bi želeli začeti z izvajanjem AT, se najprej sestanejo s terapevtom, da dobijo podrobno oceno primernosti za tečaj tovrstnega treninga. Zaradi fizioloških vplivov avtogenega treninga (globoka sprostitev, sprememba možganskega valovanja, sproščanja hormona sreče in drugih nevrotransmitorjev, zmanjšanje krvnega tlaka, zmanjšanje porabe kisika), se v primeru nekaj posameznih vrst težav (bipolarna motnja, huda depresija, shizofrenija, težave s srcem) avtogeni trening ne uporablja. V primeru, da je bil tečajnik zaradi specifične težave napoten k terapevtu ali če se v obdobju uvajanja v avtogeni trening pojavijo zdravstvene težave, je nujno potrebno sodelovanje med terapevtom in strankinim splošnim zdravnikom.

Avtogeni trening ni površinska tehnika sproščanja

AT je del dejavnosti institucije National Health Service (NHS) pri Royal Homeopathic Hospital v Londonu (VB), kjer zdravniki in psihoterapevti zadnjih 20 let poučujejo avtogeni trening. Raziskave so pokazale, da AT zmanjšuje anksioznost, izboljšuje pa spanec ter povečuje pozitivna čustva in občutek nadzora nad lastnim življenjem.

Na Irskem, v Dublinu, se avtogeni trening uporablja pri zdravljenju neplodnosti. Ugotovljeno je namreč bilo, da je neplodnost povzročila prevelika količina stresnega hormona prolaktina, ki deluje kot naravna kontracepcija. Nivo tega hormona se z rednim izvajanjem AT zmanjša, kar so dokazale tudi omenjene študije.

 • Srčno-žilne težave (srčne aritmije, ishemična srčna bolezen, angina pektoris, okrevanje po miokardnem infarktu, povišan krvni tlak)
 • Dihala (astma, hiperventilacijski sindrom, nrevozni kašelj, ponavljajoče infekcije)
 • Prebavila (težave z goltanjem, alergije na hrano, dispepsija, sindrom razdraženega črevesja)
 • Sečila in spolovila (težave z mehurjem, spolne disfunkcije, nosečnost)
 • Mišično skeletne težave (revmatski artritis, revmatizem, artlagija, degenerativne bolezni sklepov)
 • Endokrine, prebavne težave (diabetes, težave s ščitnico, težave z lipidi, nekatere težave s plodnostjo, predmenstruacijski sindrom)
 • Nevrološke težave (glavoboli, migrene, tresenje, obrazni krči, epilepsija, parkinsonizem)
 • Psihološke težave (anksioznost, depresija (blaga), motnje s spanjem, odvisnost od pomirjeval, vedenjske težave, panični napadi, posledice stresa, nerešena žalovanja, motnje hranjenja)

Še nekaj informacij o zdravju in stresu v angleščini (moja stran).

Zanimive povezave:

avtogeni-treningWhat is autogenic training? (English)

Avtogeni trening (AT) je učinkovita in celostna sprostitvena tehnika, ki vključuje telo in duha in se jo lahko naučite že v dveh mesecih. AT bi lahko označili kot "zahodno" meditacijo. Omogoča globoko sprostitev že v 10 minutah in tako pomaga pri odpravljanju posledic vsakodnevnega stresa. Pri učenju AT je najbolje, da vam pomagajo usposobljeni trenerji AT, ki vam hkrati omogočijo, da začnete proces samozdravljenja in osebnostne rasti. Poskrbijo tudi, da se AT naučite pravilno izvajati in tako s tem kasneje dosežete globoko sprostitev

Kje pomaga avtogeni trening?

Znanstvene študije so pokazale, da je avtogeni trening močno orodje v boju proti mnogim boleznim, ki so povezane s stresom. Medtem ko na eni strani zmanjša napetost, nespečnost in anksioznost, pa na drugi strani poveča koncentracijo. Zmanjša se lahko tudi verjetnost srčnega napada zaradi holesterola ali krvnega tlaka.

Avtogeni trening je sredstvo, katerega se ljudje redno poslužujejo, in sicer z namenom, da na vseh življenjskih področjih povečajo učinkovitost in kreativnost, predvsem pa da poskrbijo za svoje zdravje in predvsem zdrav slog življenja. Tehnika se uporablja tudi pri mednarodnih športnikih, z namenom dviga učinkovitosti, in pri pilotih, da si pomagajo pri premagovanju utrujenosti. Prav tako je AT učinkovita sprostitvena dejavnost pri poslovnežih, saj blaži simptome stresa in ohranja koncentracijo na visoki ravni, hkrati pa zmanjšuje potencialne zdravstvene izostanke z dela in s tem veča učinkovitost in uspešnost institucij in delovnih okolij.

Kaj so glavne prednosti avtogenega treninga?

 • Posamezniku pomaga, da iz stanja stresa preide v stanje sproščenosti.
 • Zmanjša ali odpravi anksioznost in napade panike.
 • Izboljša samozavest in samopodobo.
 • Močno izboljša kakovost spanca.
 • Zmanjša pojavnost blage do zmerne depresije.
 • Je orodje samoaktualizacije in daje občutek kontrole nad življenjem.
 • Izboljša koncentracijo.
 • Lajša tenzijske glavobole.

V kolikor želite več informacij ali vam avtogeni trening lahko pomaga in v kakšni meri, lahko pokličete na 031 77 02 99 ali pišete na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Informacije tudi na instagram profilu. Klik:) 

Kako izgleda avtogeni trening?

AT sestoji iz serije preprostih vaj, preko katerih se zavedate svojega telesa in se sprostite. To vam omogoča, da izključite sistem boj ali beg, katerega posledica je stres, vključite pa sistem ponovne regeneracije in počitka. Skozi tečaj spoznavate pojem pasivnega zavedanja in pasivne koncentracije, ki vam omogočata, da dosežete stanje spremenjene zavesti. To vam omogoča, da pretrgate začarani krog nenehnega stresa, ne glede na izvor le-tega.

Usvojitev tehnike avtogenega treninga je naložba za celo življenje in postane del zdravega življenjskega sloga. Izvajati ga lahko začnete, ko se pojavijo prvi simptomi stresa ali ob mnogih drugih motnjah, ki kakorkoli vplivajo na nižanje kvalitete življenja.

Avtogeni trening je vaše prenosno zdravljenje. Lahko ga izvajate kjerkoli, le da imate na voljo stol ali ležišče. Ne potrebujete posebnih oblek ali opreme in ga lahko vadite doma, v pisarni, na vlaku, avtobusu ali letalu.

Več o AT:

Kontakt:

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • 031 77 02 99 Matej Drašler
 • Kdo sem?

Kakšne so vrste anksioznih motenj?

Kako lahko avtogeni trening izboljša mojo samozavest?

Psihoterapija

Po tednih oz. mesecih izvajanja avtogenega treninga tečajniki poročajo o spremembah v splošnem zdravju, boljši čustveni stabilnosti in odsotnosti anksioznosti v njihovem življenju. Vsa ta opažanja pa so tudi znanstveno potrjena, tako da je avtogeni trening objektivno potrjen kot učinkovito sredstvo pri soočanju z mnogimi obremenitvami. Vse te spremembe pa omogoča t. i. spremenjeno stanje zavesti, v katerem se izvaja avtogeni trening.
Stres in moderen način življenja

S tem ko se življenjski tempo stopnjuje, nas začnejo vsakodnevne obveznosti obremenjevati. Na eni strani smo na profesionalnem oz. službenem področju obremenjeni z usklajevanjem urnikov, z doseganjem želenih ciljev, z izpolnjevanjem zastavljenih rokov, na drugi strani pa se dokazujemo in ugajamo na zasebnem področju, med prijatelji in v družini. Te aktivnosti so neizbežne v rutini dneva, vendar, ko moramo biti naenkrat osredotočeni na vse naenkrat, lahko le-to povzroči napetosti, tesnobo, frustracije, občutke neuspeha in končno dobimo še občutek, da življenje ni v naših rokah. Širši pomen življenja je lahko izgubljen.

Beg in boj

Odziv »beg ali boj« je pradaven in je bil včasih namenjen odzivu na grožnje ali izzive, kot so npr. beg pred plenilcem ali lovljenje plena. Zenice se razširijo, srčni utrip se poveča, sproži se adrenalin, bronhiji se razširijo, zmanjša se delovanje prebavil, moč mišic se poveča. Sistem je namenjen fizični reakciji in energija se preseli iz manj nujnih opravil k tistim, ki omogočajo boj ali beg.

Sistem se počasi vrne v ravnovesje in vključi se sistem »počitek in prebava«. Zenice se zožijo, utrip se umiri in pospeši se prebava.

Po opisanem se jasno vidi, da je model bega in boja dobro deloval pri prednikih, plenilcih in nabiralcih. V modernem življenju pa smo vseskozi izpostavljeni »grožnjam« in izzivom, ki pa se ne porabijo z intenzivnim begom ali telesno aktivnostjo. Vsi ti stresorji, na katere se ne odzivamo s starodavnimi odzivi (beg ali boj), se kopičijo in povzročajo nenehno napetost. Pri tem je telo v neprestanem stanju pripravljenosti, zato postanemo utrujeni, razdraženi in napeti. Situacije se tako prenašajo iz dneva v dan, kar posledično pomeni slabšanje stanja. Sicer se ponoči regeneriramo in spočijemo, a ker se napetosti ponavljajo dnevno, ker so stresorji čez dan lahko prevelik zalogaj za organizem in ker jih hkrati ne umirimo, lahko na dolgi rok povzročijo škodo telesu in umu.

Zaradi tega je pomembno imeti orodje, kot je avtogeni trening, ki nam na priročen način omogoči, da se vrnemo v umirjeno stanje oz. t. i. fazo »počitek in prebava«. Tu je potrebno poudariti, da je telesna aktivnost enako potrebna in pomembna, vendar si med delavnikom težko privoščimo enourni premor. Tukaj se AT izkaže kot priročno in uporabno orodje.

Uporabni učinki avtogenega treninga

vsakodnevno izvajanje avtogenega treningaVsakodnevno izvajanje avtogenega treninga in preskok v pasivno koncentracijo omogočita drugačen način delovanja in dojemanja sebe in drugih, ne da bi se pri tem kakorkoli naprezali. To je novost za mnoge paciente, seveda pa je le-tem včasih potrebna podpora učitelja avtogenega treninga, da jih pomiri in jim pojasni, kaj pomenijo spremembe, ki jih doživlja.

Med vajo avtogenega treninga ni pravilnih ali napačnih rezultatov. Vse, kar je potrebno, da dosežemo sprostitev, je pravilna drža in pravilna miselna naravnanost.

Ljudje, ki redno vadijo, poročajo o:

 • osvoboditvi od tesnobnosti in napetosti,
 • občutku miru in občutku, da imajo svoje življenje pod kontrolo,
 • večji spontanosti v razmerjih,
 • osvoboditvi od nezaželenih navad.

Kaj pričakovati od avtogenega treninga? (moja angleška stran)

Lahko se povečata tudi ustvarjalnost in nagnjenost k intuiciji. Lahko se bolj odprete čustvom in občutkom ali spominom, tudi obremenjujočim občutkom iz preteklosti, ki so bili potlačeni.

Vloga terapevta avtogenega treninga je ključna pri pomoči pacientom, da lahko premagujejo prve ovire, ki se pojavijo že takoj na začetku vadbe.

Ta povečana odprtost čustvom, spominom, intuiciji, ustvarjalnosti namiguje, da se poveča povezava z obema možganskima hemisferama. Analiza centralnega živčnega sistema med vadbo AT je namreč pokazala povečano usklajevanje leve in desne hemisfere. Povečalo se je alfa valovanje in tudi theta delovanje. Fiziološki testi so pokazali, da se po AT znižata tudi krvni tlak in vsebnost stresnega hormona kortizola.

Si predstavljate, da bi imeli zdravilo brez stranskih učinkov, ki bi zmanjšalo stres po napornem dnevu, odpravilo težave s spanjem, anksioznost, slabo razpoloženje, izboljšalo samopodobo in samozavest? Bi vzeli zdravilo, ki krepi imunski sistem, zmanjša tenzijske glavobole in vas naredi bolj čustveno zrele? Morda pa bi bili radi le malo bolj sproščeni in manj razdražljivi?

Sprostitvena tehnika avtogeni trening vam lahko na naraven način pomaga ali odpravi omenjene težave. Omogoča globoko sprostitev že v 10. minutah in brez neprijetnih stranskih učinkov. Po vadbi se počutite sproščeni, bolj veseli in optimistični. Ob rednem izvajanju avtogenega treninga lahko odpravite ali izboljšate:

Kako avtogeni trening deluje?

Avtogeni trening v telesu izzove t.i. relaksacijski odziv in tako odpravi posledice stresa, ki se naberejo čez dan. Umirimo se, imunski sistem se okrepi, sprošča se hormon sreče, v telesu pa se zmanjšajo tudi stresni hormoni, kot sta adrenalin in kortizol. Z redno vadbo avtogenega treninga lahko v nekaj tednih pričakujemo pozitivne učinke na težave, ki so povezane s stresom.

 

Zakaj potrebujem avtogeni trening?

Večino stresa si nakopičimo na 8 ali več urnem delavniku. Za mnoge posameznike pa se stresni dogodki nadaljujejo tudi po službi, dokler ne gredo spat. Na tak življenjski tempo smo obsojeni najmanj 5 dni v tednu, 20 dni v mesecu, za dobo 40 let. Pogosto tak način življenja na dolgi rok ne vzdrži. Lahko se pojavijo s stresom povezane zdravstvene težave, ki so lahko od anksioznosti, nespečnosti, depresije, paničnih napadov pa do visokega holesterola, srčnih in možganskih kapi ter še od mnogo drugih zdravstvenih zapletov.

 

Kako se naučim avtogeni trening?

Avtogeni trening je preprosta metoda, vendar jo moramo izvajati na pravilen način. Tisti, ki se jo učijo iz knjig in spleta, lahko vadijo AT neučinkovito. Najbolje je, da se udeležite tečaja pri izkušenem trenerju avtogenega treninga avtogenega treninga. Le-ta bo poznal vašo situacijo, vas motiviral, prilagodil vaje vašim potrebam in vas naučil kako se pravilno izvaja avtogeni trening za maksimalne rezultate.