Avtogeni trening je investicija vase

Naj vam povem, da ste najtežji korak že storili, saj ste s tem, da iščete informacije o AT, pripravljeni nekaj narediti zase in za svoje boljše počutje. Morda želite doseči samo sprostitev, morda imate težave s tesnobo ali z nespečnostjo, morda pa želite izboljšati kakovost življenja. Zagotovo pa sem prepričan v to, da imate vi, kot tudi jaz, v vsakodnevnem življenju preveč stresa. Stresa, ki ga je nujno potrebno vsak dan sproti zniževati.

Za današnji stres nismo bili prilagojeni!

Ljudje smo se skozi razvoj prilagodili na kratkotrajen in zelo intenziven stres (npr. beg pred nevarnostjo), ki je trajal recimo 1 minuto. Zatem nas nekaj časa ni nič ogrožalo oz. je bilo okolje precej manj stresno. Danes pa imamo v primerjavi s preteklimi časi precej nižji stres, vendar je prisoten vsaj 8 ur na dan, ko smo v službi, doma pa imamo tudi svojevrstne izzive. Pogosto tudi spimo manj kot 7 ur na dan in stres se tako z leti nabira. Naše telo pa ni bilo prilagojeno na tovrsten stres, zato nam omenjen življenjski slog izjemno škoduje, še posebej, če je nivo stresa prisoten skozi našo celotno delovno dobo. 

Vsi potrebujemo sprostitev

Danes zato vsi nujno potrebujemo sprostitev, za katero pa nimamo časa. Ne moremo si privoščiti, da bi dalj časa počivali, saj imamo vsi vrsto obveznosti tudi po službi. Te obveznosti pa nam prinašajo še dodatne skrbi in stres, ki se tako samo še kopiči. Potrebujemo torej način, da se v kratkem času globoko sprostimo. Na srečo ima naše telo sposobnost, da se pod določenimi pogoji v našem telesu začnejo odvijati procesi, ki nas lahko globoko sprostijo. To lahko dosežemo s sprostitvenimi tehnikami kot so: AT, meditacija, progresivna mišična relaksacija, joga idr. Z rednim sproščanjem znižamo povprečno raven stresa. Nižja raven stresa pa deluje terapevtsko. Postanemo bolj mirni, manj razdražljivi, bolj osredotočeni, manj napeti, bolje spimo, v ospredje pridejo pozitivna čustva, s čimer se posledično izboljšajo tudi odnosi. Kar pa je najbolj dragoceno, je to, da se nam poveča kakovost bivanja, saj nismo z mislimi vedno v prihodnosti ali preteklosti, ampak lažje uživamo v sedanjem trenutku.

Sprostitvene tehnike so investicija vase

Ne glede na to, kakšen način rednega sproščanje boste izbrali, mi bo za vedno ostala misel Branislava Cvetka: »Avtogeni trening je naložba za celo življenje. Ko ga boš izvajal, boš brez težav sproščen v nekaj minutah!« Imel je prav, AT je znanje, ki ga boste imeli celo življenje, investirali boste vase, v svoj mir, boljše odnose, pozitivna čustva in v boljše življenje.

Zanimive povezave