Zmanjševanje stresa

zmanjsevanje-stresa-sportTako kot vsak drugače doživlja stres, tako tudi ni unikatnega načina za zmanjševanje stresa. Tek in druge aerobne vadbe, različne vrste meditacije ali molitev so odlična sredstva za zmanjševanje stresa pri mnogih ljudeh, medtem ko so lahko za druge dolgočasna oz. neučinkovita in stresna.

Obstaja pa še kar nekaj tehnik za zmanjševanje stresa, kot so različne mišične relaksacije, avtogeni trening, globoko dihanje, masažne terapije, vizualizacije, samohipnoza ipd. Pri odpravljanju oz. zmanjševanju stresa se uporabljajo celo akupunktura, akupresura, biofeedback, reiki. Nekaterim pomaga tudi poslušanje glasbe, ukvarjanje s hobiji, prostovoljno delo, pisanje dnevnika, igranje z ljubljenčki, nakupovanje ipd. Spet drugi si pomagajo z aromaterapijo, prehrambnimi dodatki, kot so meta ali kamilice, spermint in šentjanževka. Obstajajo tudi pomirjevala, antidepresivi in beta blokerji za posebne primere.

Zmanjševanje stresa s pomočjo kajenja, uživanja alkohola, drog in zdravil, ima na drugi strani kratkoročni učinek, dolgoročno pa lahko tovrstna dejanja pripeljejo še do dodatnega stresa. Dolgotrajno jemanje pomirjeval ima namreč razne stranske učinke in lahko povzroča tudi odvisnost. Tudi pri prehrambnih dodatkih je opaziti podobne učinke, če jih kombiniramo z zdravili. Namreč, prehrambni dodatki so lahko v interakciji z raznimi zdravili tudi zelo škodljivi in še potencirajo stres.

Ključno je torej preprečiti stres, zato je potrebno dobiti dovolj spanca, urediti prehrano, izogibati se pretiranemu vnašanja kofeina (kava, pravi čaj, energijske pijače, prehrambni dodatki za športnike) in drugih stimulansov ter najti čas, da se sprostimo. Zanimivo pa je, da nas uporaba tehnik sproščanja, kot sta npr. avtogeni trening ali progresivna mišična relaksacija, sprosti do te mere, da se na problem ne odzivamo več stresno, ampak bolj umirjeno in preudarno. To pa je ena večjih prednosti tehnik sproščanja.

Stres predstavlja neko stalnico v našem življenju in mu ne moremo ubežati, lahko pa ga z ustreznimi pristopi zmanjšamo oz. omejimo. Na intenziteto stresa vplivajo razni stresorji, in sicer obstajajo takšni, katerim se ne moremo izogniti (npr. izguba ljubljenih), in drugi, ki jih lahko preprečimo ali na njih vplivamo. Pomembno je, da se naučimo ločiti med enimi in drugimi stresorji ter svoj talent usmerimo v področja, kjer lahko nekaj ustvarimo, spremenimo. Poskusite slediti Reinhold Niebuhrgovi bistri molitvi: »Daj mi pogum, da lahko spremenim stvari, ki jih lahko, in bistrost, da se sprijaznim s stvarmi, ki jih ne morem spremeniti, in modrost, da jih ločim med sabo.«

Zdravljenje anksioznosti brez zdravil.

Kaj je avtogeni trening?