Kaj je avtogeni trening?

avtogeni-treningWhat is autogenic training? (English)

Avtogeni trening (AT) je učinkovita in celostna sprostitvena tehnika, ki vključuje telo in duha in se jo lahko naučite že v dveh mesecih. AT bi lahko označili kot "zahodno" meditacijo. Omogoča globoko sprostitev že v 10 minutah in tako pomaga pri odpravljanju posledic vsakodnevnega stresa. Pri učenju AT je najbolje, da vam pomagajo usposobljeni trenerji AT, ki vam hkrati omogočijo, da začnete proces samozdravljenja in osebnostne rasti. Poskrbijo tudi, da se AT naučite pravilno izvajati in tako s tem kasneje dosežete globoko sprostitev

Kje pomaga avtogeni trening?

Znanstvene študije so pokazale, da je avtogeni trening močno orodje v boju proti mnogim boleznim, ki so povezane s stresom. Medtem ko na eni strani zmanjša napetost, nespečnost in anksioznost, pa na drugi strani poveča koncentracijo. Zmanjša se lahko tudi verjetnost srčnega napada zaradi holesterola ali krvnega tlaka.

Avtogeni trening je sredstvo, katerega se ljudje redno poslužujejo, in sicer z namenom, da na vseh življenjskih področjih povečajo učinkovitost in kreativnost, predvsem pa da poskrbijo za svoje zdravje in predvsem zdrav slog življenja. Tehnika se uporablja tudi pri mednarodnih športnikih, z namenom dviga učinkovitosti, in pri pilotih, da si pomagajo pri premagovanju utrujenosti. Prav tako je AT učinkovita sprostitvena dejavnost pri poslovnežih, saj blaži simptome stresa in ohranja koncentracijo na visoki ravni, hkrati pa zmanjšuje potencialne zdravstvene izostanke z dela in s tem veča učinkovitost in uspešnost institucij in delovnih okolij.

Kaj so glavne prednosti avtogenega treninga?

 • Posamezniku pomaga, da iz stanja stresa preide v stanje sproščenosti.
 • Zmanjša ali odpravi anksioznost in napade panike.
 • Izboljša samozavest in samopodobo.
 • Močno izboljša kakovost spanca.
 • Zmanjša pojavnost blage do zmerne depresije.
 • Je orodje samoaktualizacije in daje občutek kontrole nad življenjem.
 • Izboljša koncentracijo.
 • Lajša tenzijske glavobole.

V kolikor želite več informacij ali vam avtogeni trening lahko pomaga in v kakšni meri, lahko pokličete na 031 77 02 99 ali pišete na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Informacije tudi na instagram profilu. Klik:) 

Kako izgleda avtogeni trening?

AT sestoji iz serije preprostih vaj, preko katerih se zavedate svojega telesa in se sprostite. To vam omogoča, da izključite sistem boj ali beg, katerega posledica je stres, vključite pa sistem ponovne regeneracije in počitka. Skozi tečaj spoznavate pojem pasivnega zavedanja in pasivne koncentracije, ki vam omogočata, da dosežete stanje spremenjene zavesti. To vam omogoča, da pretrgate začarani krog nenehnega stresa, ne glede na izvor le-tega.

Usvojitev tehnike avtogenega treninga je naložba za celo življenje in postane del zdravega življenjskega sloga. Izvajati ga lahko začnete, ko se pojavijo prvi simptomi stresa ali ob mnogih drugih motnjah, ki kakorkoli vplivajo na nižanje kvalitete življenja.

Avtogeni trening je vaše prenosno zdravljenje. Lahko ga izvajate kjerkoli, le da imate na voljo stol ali ležišče. Ne potrebujete posebnih oblek ali opreme in ga lahko vadite doma, v pisarni, na vlaku, avtobusu ali letalu.

Več o AT:

Kontakt:

 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • 031 77 02 99 Matej Drašler
 • Kdo sem?

Kakšne so vrste anksioznih motenj?

Kako lahko avtogeni trening izboljša mojo samozavest?

Psihoterapija