Sproščanje in nespečnost

Vzrokov za nespečnost oz. za težave s spanjem je lahko veliko. Običajno so lahko posledica stresa, lahko si posledica duševnih motenj, kot so depresija, različne anksiozne motnje, bipolarna motnja. Pogosto pa je nespečnost posledica bolečin ali pa jemanja določenih zdravil. Vsi, ki pa trpite za nespečnostjo, imate povišano raven stresa.


Po odstranitvi vzroka za nespečnost le-ta običajno izzveni. Kljub temu vsak, ki trpi za nespečnostjo, ugotovi, da lažje zaspi, če je sproščen. Sproščanje je tako ena prvih sprememb, ki jo lahko sami naredite na poti do boljšega spanca. Običajno ljudje ob sproščanju najprej pomislijo na branje knjige ali gledanje televizije. Vendar je resnično globoka sprostitev možna samo z obratnim procesom od stresnega odziva oz. stresa. Ta t.i. relaksacijski odziv se lahko doseže s tehnikami sproščanja kot so avtogeni trening, joga ali meditacija. Raven sprostitve, ki jo dosežete z omenjenimi tehnikami, je tako globoka, da ljudje pogosto ob izvajanju avtogenega tik pred spanjem preprosto zaspijo že sredi vaje.


Sprostitvene tehnike (avtogeni trening, progresivna mišična relaksacija, meditacija) imajo tudi druge pozitivne lastnosti:
• odpravljajo stres,
• izboljšajo počutje, saj sproščajo serotonin, ki je povezan z odpravljanjem depresije,
• umaknejo neprijetna čustva (jeza, strah, nestrpnost …) in vzbujajo pozitivna čustva (veselje, upanje, razumevanje, strpnost …)
• izboljšajo medosebne odnose, ki so pogosto načeti ob nespečnosti,
• izboljšajo spanec,
• izboljšajo samozavest,
• zmanjšajo tenzijske glavobole,
• odpravljajo tesnobo, itn.


Boljši spanec je običajno prva stvar, ki jo opazijo moji tečajniki na tečaju. Učinki sproščanja se merijo v dnevih in tednih in ne v minutah ali urah, tako da je potrebno vložiti v sprostitev tudi nekaj truda. Potrebno je namreč telo in um privaditi na sprostitev, ki z dnevi postaja vse globlja in globlja, saj se počasi učimo načina, kako se sprostiti. Ko usvojite sprostitvene tehnike, jih lahko uporabljate ne samo za zmanjševanje težav z nespečnostjo, pač pa tudi za osebno in duhovno rast. Pogosto samo dejstvo, da se sprostimo, naredi veliko razliko v našem življenju.

10 načinov kako se najbolje sprostiti (angleščina-moja stran)

Zakaj se udeležiti tečaja AT? (angleščina)

Kako je videti avtogeni trening?
Kje se lahko naučim avtogeni trening?