Pri čem pomaga avtogeni trening?

Avtogeni trening je lahko učinkoviti zdravilec številnih težav. Zdravljenje nekaterih je skrbno dokumentiral Luthe. Pri splošnih težavah, kot sta nespečnost ali anksioznost, so rezultati vidni že po nekaj tednih. Tečajniki pogosto prenehajo z jemanjem pomirjeval in uspaval, za katere vemo, da so na dolgi rok škodljiva. Pri težavah, ki jih težje odpravimo in izvirajo iz človeka samega (način čustvovanja in spopadanje s težavami), pa je vsekakor potrebno daljše časovno obdobje za odpravo le-teh, predvsem pa potrpežljivost tečajnika in terapevta.

Problemi, kjer avtogeni trening najbolj pomaga, so migrene, artritis, kolitis, sindrom razdraženega črevesja, tesnoba ipd. Nekateri diabetiki so po redni vadbo AT lahko zmanjšali odmerke inzulina.

Vsi, ki bi želeli začeti z izvajanjem AT, se najprej sestanejo s terapevtom, da dobijo podrobno oceno primernosti za tečaj tovrstnega treninga. Zaradi fizioloških vplivov avtogenega treninga (globoka sprostitev, sprememba možganskega valovanja, sproščanja hormona sreče in drugih nevrotransmitorjev, zmanjšanje krvnega tlaka, zmanjšanje porabe kisika), se v primeru nekaj posameznih vrst težav (bipolarna motnja, huda depresija, shizofrenija, težave s srcem) avtogeni trening ne uporablja. V primeru, da je bil tečajnik zaradi specifične težave napoten k terapevtu ali če se v obdobju uvajanja v avtogeni trening pojavijo zdravstvene težave, je nujno potrebno sodelovanje med terapevtom in strankinim splošnim zdravnikom.

Avtogeni trening ni površinska tehnika sproščanja

AT je del dejavnosti institucije National Health Service (NHS) pri Royal Homeopathic Hospital v Londonu (VB), kjer zdravniki in psihoterapevti zadnjih 20 let poučujejo avtogeni trening. Raziskave so pokazale, da AT zmanjšuje anksioznost, izboljšuje pa spanec ter povečuje pozitivna čustva in občutek nadzora nad lastnim življenjem.

Na Irskem, v Dublinu, se avtogeni trening uporablja pri zdravljenju neplodnosti. Ugotovljeno je namreč bilo, da je neplodnost povzročila prevelika količina stresnega hormona prolaktina, ki deluje kot naravna kontracepcija. Nivo tega hormona se z rednim izvajanjem AT zmanjša, kar so dokazale tudi omenjene študije.

  • Srčno-žilne težave (srčne aritmije, ishemična srčna bolezen, angina pektoris, okrevanje po miokardnem infarktu, povišan krvni tlak)
  • Dihala (astma, hiperventilacijski sindrom, nrevozni kašelj, ponavljajoče infekcije)
  • Prebavila (težave z goltanjem, alergije na hrano, dispepsija, sindrom razdraženega črevesja)
  • Sečila in spolovila (težave z mehurjem, spolne disfunkcije, nosečnost)
  • Mišično skeletne težave (revmatski artritis, revmatizem, artlagija, degenerativne bolezni sklepov)
  • Endokrine, prebavne težave (diabetes, težave s ščitnico, težave z lipidi, nekatere težave s plodnostjo, predmenstruacijski sindrom)
  • Nevrološke težave (glavoboli, migrene, tresenje, obrazni krči, epilepsija, parkinsonizem)
  • Psihološke težave (anksioznost, depresija (blaga), motnje s spanjem, odvisnost od pomirjeval, vedenjske težave, panični napadi, posledice stresa, nerešena žalovanja, motnje hranjenja)

Še nekaj informacij o zdravju in stresu v angleščini (moja stran).

Zanimive povezave: