Fobije

Fobija je opredeljena kot nepopustljiv strah pred situacijami, aktivnostmi ali rečmi. Posameznik se takih položajev zato tudi izogiba.

Obstajajo trije tipi fobij, in sicer:

  • socialna fobija (strah pred javnim nastopanjem, spoznavanjem novih ljudi ali družabnimi dogodki),
  • agorafobija (strah pred odprtimi prostori),
  • specifične fobije (strah pred določenim predmetom ali situacijam).

fobijeNekaj najpogostejših fobij vključuje strah:

  • pred javnim nastopanje ali drugimi socialnimi dogodki (socialna anksiozna motnja),
  • pred odprtimi prostori (agorafobija),
  • pred zaprtimi prostori (klavstrofobija),
  • pred letenjem (aerofobija),
  • pred krvjo (hemofobija),
  • pred živalmi (zoofobija),
  • pred vožnjo (amaksofobija) ...

 

Kakšni so zapleti pri fobijah?

V primeru, da fobij ne zdravimo, se lahko stanje poslabša do te mere, da začnejo fobije posameznika ovirati pri normalnem delovanju. Lahko ga je strah ali pa se izogiba situacijam, ki ga strašijo. Primer je strah pred letenjem, ko oseba ne potuje, ker se preveč boji letenja. Število fobij se lahko zmanjša ali omeji, vendar se morajo osebe, če želijo doseči trajno olajšanje nerazumnega strahu, praviloma zdraviti.

 

Kaj so vzroki in kaj so dejavniki tveganja za fobije?

Ni enega samega vzroka za fobije. Ljudje so lahko genetsko bolj nagnjeni k fobijam, lahko so fobije posledica kulturnega okolja, vzgoje in različnih življenjskih dogodkov. Ljudje, ki so imeli starše s fobijami, imajo trikrat večjo verjetnost, da bodo razvili fobije, kot ostali. Starši so lahko preveč zaščitniški pri vzgajanju, kar lahko povzroči fobije.

Še en faktor, ki lahko pripomore k nastanku fobije, je klasično pogojevanje. V tem primeru se posameznik odzove na nekaj strašnega in ta strah posploši na vse podobne situacije. Primer je npr. strah pred psi, ki se sproži po slabi izkušnji z enim točno določenim psom v preteklosti.

 

Kateri so znaki in simptomi fobij?

Simptomi fobij so pogosto podobni paničnim napadom, ki vključujejo občutke panike in groze, čeprav vedo, da so ti občutki pretirani glede na situacijo. Simptomi so lahko tresenje, potenje, nejasne misli, slabost, povišan srčni utrip, težave z dihanjem in močna želja pobega pred »nevarnostjo«.

 

Kako se zdravi fobije?

Od vrste fobije je odvisna izbira zdravljenja. Pri agorafobiji so problem panični napadi, ki so povzročili to motnjo, zato je potrebno posebno zdravljenje. Pogosto se za zdravljenje fobij uporablja kognitivno vedenjska terapija. Včasih se lahko uporablja tudi postopno izpostavljanje situacijam, ki povzročajo fobije. Lahko pa se uporabljajo tudi sprostitvene tehnike kot je avtogeni trening.